26. 4. 2012

E8...Archiplectrum' s choice No.3

Jedinečný, či bežný? V prvom rade určite povšimnuteľný! Na drevenom stole E8, od londýnskeho dizajnera Mathiasa Hahna z OKAY studio, sú všetky plochy, okrem tej vrchnej, pokryté žltým lakom. Jednoduchý, dlhý a úzky tvar. Čistý dizajn, využiteľný, či už ako jedálensky stôl pre 12 ľudí, alebo i prácu. Skvelé osvieženie interiéru.




25. 4. 2012

HOME Unusual Store

Dôvodom spomenutia realizácie fashion store HOME, v talianskom meste Venafro, bolo moje nadchnutie pre použitie čiernej farby stien v interiéri. Čo je zaujímavé, že čierna farba tu nepôsobí studeným dojmom, ba práve naopak. V tomto interiéri má pozitívnu funkciu – podtrhuje osvetlenie priestoru, v spojení s osobitne osvetlenými vitrínami zdôrazňuje jednotlivé kusy odevov, či dokonca vytvára akúsi rovnováhu so sivým ľavým múrom a podlahou. Druhou zaujímavosťou je použitie oceľových konštrukcii na dva rôzne účely: vešiak na odevy a vstavané osvetlenie.


 








Návrh: Luigi Valente

21. 4. 2012

Casa Do Conto - "Dom príbehov"

Projekt Casa Do Conto (House of Tales) vznikol pred 4 rokmi. Avšak fatálny požiar v roku 2009 túto výstavbu pozastavil. Napriek tomu, kolektívna vôľa - vo forme štedrej podpory mnohých ľudí dokázala dokončiť tento projekt. Hotel sa odvtedy usiluje o exkluzivitu medzi hotelmi mesta Porto v Portugalsku. Viditeľne sa mu to i darí, pretože stavba už získala množstvo ocenení v európskych dizajnových súťažiach.

6 izieb + 6 portugalských umelcov = 6 osobitých reliéfnych "príbehov" vyrytých do stropov, týkajúcich sa nielen histórie hotela a jeho zmien, ale i histórie samotného mesta Porto. Texty vyjadrujú príbeh života, úpadok i znovuzrodenie, spomienky na minulosť i túžbu po budúcnosti. A keď sa k tomuto pridá ešte zaujímavé spojenie žulového kameňa, starých fasád a nového liateho betónu schodísk, stropov a stien, či starého a moderného nábytku, tak získavame úžasné sídlo vytvorené nielen pre umelcov ale i neumelcov z celého sveta. A presne o tom tento projekt je. Casa do Conto osobne považujem za veľmi inovatívny koncept hotela a samotné prelínanie umenia s ubytovaním je ako stvorené pre hostí, ktorí chcú spojiť oddych s radosťou z kultúrnych a umeleckých ponúk mesta Porto. 















Návrh: Pedra Liquida
Foto: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

20. 4. 2012

Conform Chairs

Americký umelec a priemyselný dizajnér William Lee vytvoril dvojicu stoličiek pod názvom Conform Chairs, ktoré však prvoplánovo ako stoličky pôsobiť nemusia. Autor, inšpirovaný jednoduchou geometriou zrezaného kvádra, spojil minimalistický rám v dvoch neónových farebných variantoch s elastickým tkaným sedadlom, ktoré sa dokonale prisposobí kontúram ľudského tela. 






17. 4. 2012

All in one - "Ceramic house"

    
     "Ceramic house", navrhnutý španielskym architektom Hector Ruiz-Velazquez, je obytný priestor spracovaný len do pár štvorcových metrov, no napriek tomu tu nájdeme čisté a jednoduché "izby", ktoré voľne a plynulo prechádzajú z jednej časti domu do ďalších.


Obývacia izba  (pracovňa)
Toaleta
Kuchyňa
Kúpeľňa
Spálňa












     Nápad zabudovania všetkých izieb do jednej sa mi už dlhšiu dobu pozdáva a vždy, keď takýto podobný koncept vidím, zaujme ma svojou útulnosťou, jednoduchosťou a praktickosťou. "Ceramic house" ma upútal o to viac, že je ladený do bielej a béžovej, ktoré možno trochu narušujú tú útulnosť, no je vhodne dekorovaný drevenými doplnkami a nábytkom, ktoré priestor v konečnom dôsledku zjemnia.

14. 4. 2012

Selgas Cano Offices

Málokedy sa stane, aby ma nejaký office priestor okamžite nadchol. Výnimkou pred časom sa však stala realizácia officov španielskej architektonickej firmy Selgas Cano, sídliacej v Madride, pri ktorej bol zaujímavým práve fakt, ako sa v jednoduchosti spojila elegancia s prírodou, farby s čistotou, či inovatívnosť s nápaditosťou.








Foto: Iwan Baan