27. 5. 2012

Loft Renovation

Viedenskí architekti z Lakonis Architekten dostali príležitosť renovácie horných poschodí historickej budovy v centre Viedne. Podarilo sa im vytvoriť moderný loftový priestor v pôvodnej budove bez toho, aby poškodili historické aspekty, ktoré prináša samotné umiestenie. Na prvý pohľad možno vidieť klasickú rohovú budovu, potom modernú konštrukciu strechy vyrobenej z ocele, dreva a betónu. Tento vynikajúci moderný priestor zaujme okrem iného i stenovou knižnicou na chodbe, ako dôkaz využitia každého voľného priestoru, vysokými stenami a šikmými oknami pre dostatok svetla a vzduchu, či schodami vedúcimi na priestrannú strešnú terasu, vápencovými kúpeľňami...













Photos: Hertha Hurnaus

19. 5. 2012

Hotel Daniel

Už ste niekedy,  alebo niekde počuli o Hoteli Daniel?
Tento hotel otvorili pred niekoľkými mesiacmi vo Viedni na Landstrasse a je úžasný. Hotel Daniel pôsobí dojmom pohodového miesta, kde si radi dáte kávu, či obed alebo využijete jeho služby na nezabudbuteľnú mini dovolenku. Aj keď pre mnohých z vás je Viedeň vzdialená, čo by ste kameňom dohodili, neznamená to, že si nemôžete vychutnať i nejaký deň v hoteli. A to ešte v akom!
  • Označenie pojmom “smart urban luxury” - neobvyklé, ale estetické, jednoduché, no očarujúce, inšpiratívne i pohodlné, odčleňujúce sa od tradičných mestských hotelov.
  •  Izby - presvetlené priestory, betónové stropy, “otvorené” sprchy, hojdacia sieť, panoramatický výhľad na Viedeň, zaujímavé doplnky –  svojský štýl, nápaditosť, funkčnosť a spojenie vintage a industriálnych prvkov s moderným poňatím luxusu.
  • Pekáreň vo vstupnej hale a  malý obchodík so špeciálnymi produktami.
  • Možnosť požičať si bicykel, či skúter Vespa za pár eur denne.
  • Hotel sa nachádza v blízkosti zámku Belvedere, len pár krokov od viedenskej vlakovej stanice, Botanickej záhrady Viedenskej  univerzity, či centra vzdialeného len 15 minút chôdze.   
















12. 5. 2012

Sfäär

Sfäär predstavuje symbiózu viacerých pojmov: reštaurácia, obchod, showroom, miesto stretávania sa miestných obyvateľov a návštevníkov. A čo je pohodlnejšie ako reštaurácia a obchod priamo vedľa seba? Možno povedať, že táto kombinácia vyčnieva od obyčajných pubov, veľkých nákupnych centier, či módnych butikov. A práve toto útulné miesto nájdete v centre estónskeho hlavného mesta Tallin. 

Dizajn i kuchyňa sa drží severského štýlu, najmä estóskeho. Menu pozostáva z viacero lákavých pokrmov a pôsobivého výberu vín.  Obchod pre zmenu ponúka moderné a elegantné produkty pre ľudí, ktorí ocenia individuálnosť, kvalitu a jednoduchosť. Nájdete tu odevy a obuv kvalitných značiek, doplnky ale i knihy, časopisy, nahrávky, či dokonca vintage nábytok.

Spojenie reštaurácie s butikom sa v poslednej dobe stáva trendom hlavne v škandinávskych krajinách. Samotný interiér bol vytvorený miešaním starého s novým. Staré tehlové steny natreté nabielo s ponechanou štruktúrou a reliéfom stien.  Jednoduché biele police sú v kontraste s hnedými "sovietskými" skriňami a komodami. Mnohé rastliny v kvetináčoch a rezané kvety vo vázach dopĺňajú celkovú sviežosť a útulňosť priestoru. 

Návrh: Kristiine Lõuk




 












5. 5. 2012

The Arch

Mesto Mandal možno považovať za typické idylické škandinávske mestečko so starými bielými drevenými domami, očarujúcimi úzkymi uličkami s tečúcou riekou a lesom v okolí. A práve v tomto nórskom meste bol dokončený predčasom projekt dánskeho štúdia 3xN. Projekt si vyžadoval osobitú citlivosť voči samotnému duchu mesta.

Kultúrne centrum The Arch predstavuje spojenie viacerých kultúrnych inštitúcii, akými sú divadlo, kino, koncertná sála, knižnica, galéria a kaviareň. Budova ponúka aktivity pre všetky vekové kategórie mesta Mandal s 15 tisíc obyvateľmi. Na jednej strane tu nájdeme elegantný jemný dizajn zodpovedajúci charakteristickým bielym domom celého mesta Mandal a na strane druhej tu možno pozorovať modernosť, vytvorenú s hlbokým rešpektom k histórii mesta a okolitej krajine. Tvar budovy sa vzťahuje na prírodné kopce, alebo i priemyselné centrá na okraji mesta. Strecha by mala byť čoskoro zatrávnená, čo by malo samo o sebe prispieť k zapadnutiu do prostredia. Okrem toho, samotné moderné prvky, akými sú napríklad klenutý tvar, veľké panoramatické okná s výhľadom na rieku a mesto, či optimálne využívanie denného svetla v atraktívnych, rekreačných priestoroch svedčia o rozvoji mesta. Myslím si, že centrum The Arch má veľký potenciál a nemusí sa obávať nízkej návštevnosti.